CSS REEL Nominee

Microsoft maakt testversie nieuwe browser beschikbaar

dinsdag 31 maart 2015 07:27

Microsoft heeft een eerste versie van zijn nieuwe browser beschikbaar gemaakt. De browser met codenaam Project Spartan is te gebruiken in een nieuwe testversie van Windows 10.

Dat laat het bedrijf dinsdag weten. Project Spartan is een nieuwe browser van Microsoft die op termijn Internet Explorer moet gaan vervangen.

De nieuwe browser is voor het eerst echt te gebruiken in Windows 10 dat in de zomer gelanceerd zal worden. Er is echter al een testversie van Windows 10 beschikbaar waar ruim 1,5 miljoen mensen gebruik van maken. Na een update van deze versie, die dinsdag is uitgerold, is Project Spartan als test beschikbaar voor die gebruikers.

Nieuwe functies

Microsoft belooft een browser met een volledig nieuw ontwerp en een aantal nieuwe functionaliteiten. Zo is de digitale assistent Cortana aanwezig in Project Spartan. Cortana kan helpen bij het zoeken naar bijvoorbeeld weersverwachting zoals Google dat nu al doet.

Het is ook mogelijk een woord van een website te selecteren en met een rechtermuisknop Cortana te vragen om meer informatie. Deze informatie wordt dan op een visuele manier in een pop-up aan de rechterkant van de browser getoond zodat de website zelf ook nog te zien is.

Aantekeningen

Het is in de nieuwe browser ook mogelijk aantekeningen te maken en te tekenen op webpagina's. Screenshots van deze aantekeningen kunnen vervolgens eenvoudig worden gedeeld, belooft Microsoft.

Tot slot is er in de eerste testversie een speciale leesfunctie beschikbaar die webpagina's aanpast aan het schermformaat en type apparaat zodat lange teksten prettiger te lezen zijn. Interessante artikelen kunnen bovendien worden opgeslagen in een leeslijst en het is mogelijk websites als pdf op te slaan zodat ze later zonder internetverbinding beschikbaar zijn.

Bekijk een video van Project Spartan:

Prestaties

De browser is gebouwd op een nieuwe architectuur waardoor Project Spartan veel sneller en betrouwbaarder zou moeten zijn dan Internet Explorer. Microsoft benadrukt in een blogpost dat de eerste versie van Project Spartan een testvariant is die nu niet definitief is. De prestaties zullen waarschijnlijk nog niet optimaal zijn en diverse functies worden later nog toegevoegd.

IE blijft voorlopig naast Project Spartan nog beschikbaar op Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10 zodat bijvoorbeeld bedrijven geen problemen krijgen met ondersteuning van bepaalde webapps.

Bron: NU.nl

Tags: microsoft, browser, internet explorer, spartan, Windows 10

Reageer op dit nieuwsbericht:

Deel dit nieuwsbericht met anderen:

Overige nieuwsberichten

Menu