CSS REEL Nominee

25% van ziekenhuissites gebruikt geen beveiligde verbinding

vrijdag 06 januari 2017 12:21

'Kwart van ziekenhuissites gebruikt geen beveiligde verbinding' 

Een derde van de sites is slecht beveiligd en een kwart van de sites van ziekenhuizen in Nederland maakt helemaal geen gebruik van een beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit een onderzoek van Women in Cybersecurity (WICS). WICS onderzocht sites van 97 ziekenhuizen schrijft Trouw vandaag. Daarvan hadden er 25 geen beveiligde verbinding. Nog eens elf leken op het eerste gezicht wel beveiligd, maar daar bleek bij nader onderzoek de beveiliging toch niet in orde.

De sites maken gebruik van een http-verbinding in plaats van een https-verbinding, waardoor gegevens niet versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor hackers makkelijker om de verstuurde gegevens te onderscheppen. Van alle gelekte gegevens waar melding van werd gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kwamen veruit de meeste meldingen uit de zorg, bijna 30 procent. Het is niet duidelijk of deze meldingen voortkomen uit de slechte beveiliging van sites, de AP doet geen uitspraken over meldingen.

Waterdicht

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen erkent dat de beveiliging van ziekenhuissites nog wel te wensen overlaat, maar benadrukt dat er hard aan wordt gewerkt om die te verbeteren. ''We weten het, we werken eraan", zegt hij. ''Het gaat om een ziekenhuisbreed project waar de minister vorig jaar 100 miljoen euro voor heeft uitgetrokken. Het moet leiden tot een waterdicht systeem waarmee patiënten hun gegevens kunnen inzien en online afspraken kunnen maken, en waarmee tegelijk de cybersecurity op orde wordt gebracht."

Slotje

Een beveiligde verbinding, te herkennen aan de letters 'https' in het webadres en een groen slotje linksboven aan de pagina, zorgt ervoor dat hackers geen gegevens kunnen onderscheppen. Alle data worden versleuteld verstuurd. Als er gevoelige gegevens worden verstuurd over internet is het verplicht om gebruik te maken van een beveiligde https-verbinding.

Heeft uw website nog geen SSL-Certificaat en dus een beveiligde verbinding? Neem direct contact met ons op! Wij ontzorgen u hierin volledig. 

Bron: Nu.nl

 

 

Tags: Beveiliging, Website laten maken, website, internetbureau

Reageer op dit nieuwsbericht:

Deel dit nieuwsbericht met anderen:

Overige nieuwsberichten

Menu