CSS REEL Nominee

Google presenteert amp html voor snellere en lichtere mobiele webpagina's

vrijdag 09 oktober 2015 15:38

Google heeft amp html gepresenteerd, een variant op html om snellere mobiele webpagina's te maken. Javascript van externe partijen is op amp html-pagina's niet toegestaan, waardoor advertenties alleen in iframes kunnen worden weergegeven.

Het doel van amp html, waarbij amp staat voor 'accelerated mobile page', oftewel versnelde mobiele pagina, is om mobiele pagina's sneller te laten laden. Volgens de projectgroep onder leiding van Google zijn pagina's dankzij amp html 15 tot 85 procent sneller. Dat gebeurt door vooral html- en css-elementen toe te staan op pagina's, en het gebruik van javascript te beperken. Advertenties hebben bij amp html een lagere prioriteit dan doorgaans, waardoor de iframes met advertenties pas geladen worden als de content al op het scherm staat. Websitebeheerders kunnen statistieken vergaren met behulp van tracking pixels, maar wel zonder gebruik van javascript.

Het project staat op GitHub, inclusief voorbeelden en uitleg. Google stelt zijn caching-infrastructuur van servers over de hele wereld beschikbaar om pagina's sneller beschikbaar te maken. Er zijn al veel grote sites die meedoen met het project en die beloven om pagina's in amp html te gaan tonen, waaronder die van de BBC, Buzzfeed, Mashable, The Wall Street Journal, The Guardian en het Nederlandse Nrc.nl.

Google heeft een demonstratie online gezet en zegt dat het gebruik van amp html te zien zal zijn in de zoekresultaten van zijn zoekmachine. Naast Google staan ook Twitter, LinkedIn, Pinterest en Wordpress.com in de lijst van deelnemers.

 

Bron: Tweakers.net

Tags: google, Android, smartphone, snelheid

Reageer op dit nieuwsbericht:

Deel dit nieuwsbericht met anderen:

Overige nieuwsberichten

Menu