CSS REEL Nominee

Tientallen nepsites met DigiD onderschept

vrijdag 07 november 2014 18:48

Dit jaar zijn al 40 nepwebsites uit de lucht gehaald waarop mensen werden verleid om met hun DigiD-gegevens in te loggen. Dat staat in een brief die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) laat zulke sites zo snel mogelijk blokkeren.

Via deze zogeheten phishing-sites proberen criminelen gebruikersnamen en wachtwoorden te ontfutselen van burgers. Ze kunnen daarmee bijvoorbeeld hun eigen rekeningnummer invullen om toeslagen van overheidsdiensten te ontvangen. Plasterk is bezig de veiligheid rond het gebruik van DigiD, de elektronische toegang tot de overheid, te verscherpen.

Inmiddels zijn er ongeveer 600 (lagere) overheden aangesloten op DigiD en zijn er 11 miljoen gebruikers. Die loggen ook steeds vaker in met DigiD. Vorig jaar werd er ongeveer 117 miljoen keer ingelogd (authenticaties) en in 2014 verwacht Plasterk dat dit aantal uitkomt op 170 miljoen.

Verder schrijft hij dat ongeveer 7500 brieven waarin activeringscodes van DigiD staan vermeld per koerier zijn thuisbezorgd. Dat gebeurde in kwetsbare postcodegebieden waar criminelen vaak post stalen van mensen die een DigiD hadden aangevraagd. Plasterk had deze maatregel al in het voorjaar aangekondigd, in ieder geval voor Amsterdam Zuid-Oost en in Groningen. Om welke gebieden het nog meer gaat, wil het ministerie niet kwijt.

DigiD-gebruikers kunnen inmiddels ook een dubbele check regelen door een inlogcode te laten sturen naar hun mobiele telefoon op het moment dat ze inloggen.

Gebruikers gaan ervan uit dat een site met DigiD betrouwbaar is gezien dit van de overheid is. Dit is dus niet zo, blijf dan ook altijd alert en vraag eens rond! 

Bron: AD.nl

Reageer op dit nieuwsbericht:

Deel dit nieuwsbericht met anderen:

Overige nieuwsberichten

Menu